Albumy Cool Kids of Death w serwisach streamingowych

Po raz pierwszy mamy pełny dostęp do cyfrowych wersji albumów zespołu Cool Kids of Death.

Zespół Cool Kids of Death powstał w roku 2001 w Łodzi w składzie: Krzysztof Ostrowski (wokal), Kuba Wandachowicz (gitara basowa), Marcin Kowalski (gitara), Jacek Frąś (perkusja), Kamil Łazikowski (klawisze) i Wojciech Michalec (gitara). Nazwa grupy zaczerpnięta została z tytułu piosenki brytyjskiej grupy Saint Etienne. Zadebiutowali singlem “Uważaj” który zdobył uznanie fanów. Drugi singiel “Butelki z benzyną i kamienie” spowodował, że chłopaki okrzyknięci zostali “najbardziej buntowniczą grupą na polskiej scenie muzycznej”.

Artykuł Kuby Wandachowicza „Generacja Nic” opublikowany w jednej z ogólnopolskich gazet stal się manifestem dla młodych ludzi a grupa zyskała opinię „głosu zbuntowanego młodego pokolenia”.

Debiutancki album “Cool Kids Of Death” ukazał się w legendarnym wydawnictwie Sissy Records. Album został doskonale przyjęty przez krytykę i słuchaczy a zespół otrzymał nagrodę na festiwalu Yach Films oraz dwie nominacje do Fryderyków. Powstały również cztery teledyski a grupa ruszyła w trasę koncertową.

Rok później ukazała się druga płyta grupy zatytułowana “Cool Kids of Death 2”. Po sukcesach na rynku krajowym w 2004 roku ukazała się ich pierwsza anglojęzyczna płyta wydana na zachodzie Europy. Album zawierał utwory z płyt “C.K.O.D.” i “C.K.O.D.2” oraz jedną nową piosenkę.

Rok 2006 przyniósł trzeci studyjny album formacji zatytułowany “2006”. Nagrany i wyprodukowany w Niemczech album promował singiel „Spaliny”. Trzynaście utworów, które znalazły się na płycie nawiązywały do twórczości Joy Division czy The Cure.

W 2008 roku w domowych studiach zespół nagrał kolejny album zatytułowany „Afterparty”. Singlem promującym wydawnictwo był utwór “Nagle zapomnieć wszystko”. W tym samym roku ukazał się materiał z remixami zatytułowany „Ytraprefta” (dostępny tylko na winylu) oraz w 2009 roku album „Ytraprefta 2”. Piąty album studyjny grupy zatytułowany „Plan ewakuacji” ukazał się w 2011 roku, promował go singiel tytułowy, do którego powstał teledysk.

Do dyskografii zespołu dołączyły również albumy koncertowe „Koncert/Off Festival/08.08.2009” oraz „English Version – Live”.

Wszystkie te albumy stanowiące dyskografię grupy już od dziś znajdą się na wszystkich platformach cyfrowych. Fani C.K.O.D po raz pierwszy otrzymają pełny dostęp do cyfrowych wersji albumów studyjnych, koncertowych i remixów zespołu.

Digitalizacja muzycznego dorobku Cool Kids of Death to kolejny krok do ułatwienia dostępu do muzyki generującej  wspomnienia i emocje. Dorobek jednej z najważniejszych alternatywnych formacji na polskiej scenie muzycznej pojawił się w wirtualnej przestrzeni, która powstała dla wszystkich ceniących sobie łatwy dostęp do legalnych nagrań w wysokiej jakości” – powiedział Paweł Zienkiewicz z Sony Music. „Jesteśmy dumni z muzycznego dorobku Cool Kids of Death oraz ich wkładu w szeroko pojętą polską, nie tylko muzyczną kulturę”.

Dyskografia │Albumy 
Cool Kids of Death │2002
Cool Kids of Death 2│2003
Cool Kids of Death – English Version │2004
Cool Kids of Death – English Version – Live │2004
2006 │2006
Afterparty│2008
Ytraprefta │2008
Ytraprefta 2 │2009
Koncert/Off Festival/08.08.2009 │2009
Plan Ewakuacji | 2011

Skład zespołu
Krzysztof Ostrowski – wokal (od 2001)
Jakub Wandachowicz – gitara basowa (od 2001)
Marcin Kowalski – gitara (od 2001)
Kamil Łazikowski – instrumenty klawiszowe (od 2001)
Wojciech Michalec – gitara, efekty, wokal wspierający (od 2001)
Jacek Frąś – perkusja (2001–2008)
oraz
Łukasz Klaus- perkusja (od 2008)

Nagrody i wyróżnienia: 
– Nominacja do MTV EMA 2003
– Nominacje do Nagród Polskiego Przemysłu Muzycznego – Fryderyk (Nowa Twarz Fonografii 2002, Alternatywny Album 2002 i 2003)
– Nagroda “Dobra Strona Rocku” – magazyn Przekrój – 2002
– Debiut 2002 – w plebiscycie słuchaczy Trójkowego Expresu
– Nadzieja 2002 – w plebiscycie czytelników magazynu “Teraz Rock”

 

Dodaj komentarz